close
close

Slechts 9 van de 25… Toen het Hooggerechtshof boos werd over de vertraging van de staten, zei het: Als er een speciale noodzaak was…

New Delhi: Het Hooggerechtshof uitte zijn ongenoegen over het niet naleven van de termijn bij de aanwerving van gerechtsdeurwaarders in veel staten. Het Hooggerechtshof heeft maandag zijn ongenoegen geuit over het feit dat, ondanks het stellen van een deadline voor de aanwerving van gerechtsdeurwaarders, slechts negen van de 25 staten het benoemingsproces van civiele rechters binnen de gestelde tijd hebben afgerond. De Hoge Raad had het verplicht gesteld om een ​​termijn te hanteren voor het vervullen van de vacatures bij districts- en ondergeschikte rechtbanken. Dit proces zou op 31 maart beginnen en op 31 oktober van hetzelfde jaar eindigen. Op verzoek van verschillende hooggerechtshoven werd het programma echter gewijzigd.

Een bank van rechters Hrishikesh Roy en Prashant Kumar Mishra in het Hooggerechtshof zei: ‘Het rekruteringsproces moet zich aan de tijdslimiet houden, maar als er een speciale en onvermijdelijke vereiste is, moeten de belanghebbenden zo snel mogelijk worden geïnformeerd.’ De hoogste rechtbank heeft deze opmerkingen gemaakt in een vonnis waarin zij de regels handhaafde die minimumkwalificaties voorschrijven voor het mondeling examen als onderdeel van de selectiecriteria voor benoeming tot gerechtsdeurwaarders in Bihar en Gujarat.

Zal Arvind Kejriwal campagne kunnen voeren voor AAP bij de Lok Sabha-verkiezingen? Het Hooggerechtshof zal vandaag uitspraak doen

De bank zei: ‘In een rapport van het Centrum voor Onderzoek en Planning van het Hooggerechtshof staat dat ondanks de beslissing in de zaak Malik Mazhar (supra) die een tijdlijn voor rekrutering heeft vastgesteld, slechts negen van de 25 staten civiele rechters hebben benoemd. of Judges Division) werd binnen de gestelde tijdslimiet voltooid. In het rapport staat dat de staat Bihar 945 dagen nodig had om het wervingsproces te voltooien, vanaf de datum van advertentie (9 maart 2020) tot de datum van het eindresultaat (10 oktober 2022).

In zijn uitspraak had het topgerechtshof het belang benadrukt van een tijdschema voor het afnemen van onderzoeken van de rechterlijke diensten. De bank gaf verschillende aanwijzingen en zei ook dat als vertrouwenwekkende maatregel ook de aanduiding van personen die in het interviewpanel zijn opgenomen, op passende wijze in de relevante regels kan worden opgenomen. De bank zei dat een andere suggestie is om een ​​basisoverzicht van de syllabus voor het voorgestelde examen te geven, wat de kandidaten met verschillende achtergronden zal helpen bij het plannen en voorbereiden van het examen, zelfs voordat de kennisgeving ervan wordt gedaan.

Trefwoorden: rechtbank, hoge Raad